ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

adventures in nature with Messinian Travellers

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται με τη πεζοπορία και την περιπλάνηση στη φύση. Η πεζοπορία απευθύνεται σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν αγάπη για το περπάτημα και τη πεζοπορία στο βουνό, στα ποτάμια, στις άγνωστες αρχαιότητες ακόμα και περπάτημα μέσα στις πόλεις. Στο περπάτημα υπάρχουν εύκολες αλλά και δύσκολες διαδρομές που δεν  χρειάζονται γνώσεις αναρρίχησης ή τεχνικό εξοπλισμό όπως σχοινιά, καρφιά, πλακέτες κλπ. Η πεζοπορία για κάποιους είναι ένα είδος άσκησης και για κάποιους άλλους ένα είδος διασκέδασης που έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μερικά από τα οφέλη της πεζοπορίας είναι ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας, αύξηση της ισορροπίας, καταπολέμηση της αυπνίας, μείωση του άγχους, πνευματική διαύγεια κ.α.

Βαθμός δυσκολίας: 1

Διάρκεια διαδρομής: 2:30 ώρες με στάσεις

Χιλιομετρική απόσταση: 8 χλμ

Κατάλληλο για:  Νέους, ζευγάρια, οικογένειες, παιδιά άνω των 10 ετών

Ο παραδοσιακός οικισμός της Άνω Βέργας είναι κτισμένος στην ανατολική πλευρά του όρους Καλάθι σε υψόμετρο 860μ. και απέχει μόλις 16χλμ από την πόλη της Καλαμάτας. Το παραδοσιακό ελληνικό περιβάλλον με τα παλαιά πέτρινα σπίτια, το πλήθος από ερημοκλήσια, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τις βρύσες που τρέχουν γάργαρα νερά, με τις καρυδιές, τις μουριές, τις συκές, τις κερασιές και άλλα δένδρα αποτελούν μια σπάνια εικόνα και δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο γραφικό οικισμό που σώζεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ξεκινώντας από την Άνω Βέργα ένα όμορφο μονοπάτι με απεριόριστη θέα στο μεσσηνιακό κόλπο ανοίγεται μπροστά μας. Βγαίνοντας από το χωριό το μονοπάτι συνεχίζει με κατηφορική κλίση και περνώντας από διάφορα χωράφια καταλήγουμε στα πρώτα σπίτια του οικισμού Κάτω Βέργα. Το πρώτο αξιοσημείωτο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι η θέα από τη παραδοσιακή ταβέρνα «Πετράλωνο». Συνεχίζοντας φτάνουμε στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, μέγιστης ιστορικής σημασίας, με τον μεγάλο περίβολο και χώρο για στάση και ξεκούραση. Έπειτα διασχίζοντας το πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγούμαστε σε ένα από τα πλέον αρχαιότερα ελαιοτριβεία. Τελευταία στάση είναι η μεγάλη βρύση του χωριού που κι αυτή είναι ιστορικής σημασίας από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τέλος καταλήγουμε κάτω από την ομώνυμη ταβέρνα «Σέλιτσα» όπου το πλακόστρωτο μονοπάτι ενώνεται με την άσφαλτο.

Κόστος από: 30€

Βαθμός δυσκολίας: 2

Διάρκεια: 4:30 ώρες

Χιλιομετρική απόσταση: 9 χλμ

Κατάλληλο για: Άτομα με καλή φυσική κατάσταση και να ξέρουν κολύμπι (!)

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νέδα, η τρίτη μεγαλύτερη κόρη του Ωκεανού, ήταν Νύμφη και μητέρα των τεσσάρων αρχαίων μουσών. Οι Νύμφες ήταν πανέμορφα γυναικεία πλάσματα, πνεύματα της φύσης, σύμβολα της χάρης και προστάτιδες της νιότης! Ζούσαν μέσα στις σπηλιές και στα ποτάμια όπου ολημερίς έκλωθαν και τραγουδούσαν υμνώντας με τις μελωδικές φωνές τους τους θεούς του Ολύμπου. Η Νέδα, όπως και πολλές νύμφες, ήταν θεότητα των νερών και των ποταμών. Ο μύθος λέει πως μόλις γεννήθηκε ο Δίας, η μητέρα του Ρέα τον έδωσε στην Νέδα και σε δυο άλλες νύμφες για να τον προστατέψουν από τον άνδρα της, τον Κρόνο. Επειδή την εποχή εκείνη η Αρκαδία ήταν άνυδρη και η Ρέα ήθελε να λούσει τον γιο της, χτύπησε με το ραβδί της την Γη παρακαλώντας την Γαία για νερό. Έτσι, βγήκε μία πλούσια πηγή και το ποτάμι που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα Νέδα. Η Νέδα πηγάζει από το όρος Λυκαίο (1420 μέτρα υψόμετρο) και εκβάλει μετά από πορεία 32 χιλιομέτρων στο Ιόνιο πέλαγος και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας από τα σημεία που περνάει γι’ αυτό και είναι δύσκολο να κατατάξουμε γεωγραφικά το ακριβές σημείο που τοποθετείται το φαράγγι της Νέδας.
Στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας κρύβεται ο παράδεισος της Νέδας, ο μοναδικός ποταμός στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα.
Στη διαδρομή μας, που πραγματοποιείται στο ομορφότερο τμήμα του κατάφυτου φαραγγιού, συναντάμε φυσικές πισίνες, στενά τοιχώματα, υπόγειες σπηλιές και εντυπωσιακούς καταρράκτες. Καθόλη τη διάρκεια της ποταμοδιάσχισης περπατάμε μέσα στο νερό, ενώ σε ορισμένα σημεία το κολύμπι κρίνεται απαραίτητο.

Κόστος από: 50€

Βαθμός δυσκολίας: 1

Διάρκεια: 4 ώρες μαζί με διαλείμματα

Χιλιομετρική απόσταση: 7 χλμ

Κατάλληλο για: Νέους, ζευγάρια, οικογένειες, παιδιά άνω των 10 ετών

Με αφετηρία την παραλία του Διβαρίου, ακολουθούμε το μονοπάτι περιμετρικά της λιμνοθάλασσας έχοντας την δυνατότητα να παρατηρήσουμε από κοντά το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας και να πλουτίσουμε με γνώσεις και πληροφορίες για αυτό το ξεχωριστό και ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον. Στη διάρκεια της διαδρομής διασχίζουμε την πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και συνεχίζουμε ανηφορίζοντας προς τον λόφο της χερσονήσου του Κορυφασίου. Στην κορυφή του λόφου εξερευνούμε το μεσαιωνικό Παλαιόκαστρο και περπατάμε πάνω στα τείχη του. Μαθαίνουμε για το έντονο παρελθόν του τόπου, του οποίου η στρατηγική θέση το κατέστησε περιζήτητο για κάθε κατακτητή στο πέρασμα του χρόνου. Εκεί είναι και το σημείο που ανακαλύπτουμε την σπάνια γεωμορφολογία, την ομορφιά και τη μοναδικότητα του τοπίου. Βρισκόμαστε ανάμεσα σε τέσσερα υδάτινα συμπλέγματα και απολαμβάνουμε την μοναδική πανοραμική θέα προς το Ιόνιο, την λιμνοθάλασσα, την Βοιδοκοιλιά και τον όρμο του Ναυαρίνου. Στο βορειοανατολικό μέτωπο του λόφου του Παλαιόκαστρου βρίσκεται το σπήλαιο του Νέστορος το οποίο βλέπει στον όρμο της Βοιδοκοιλιάς. Η είσοδός του είναι τριγωνική και ορατή από μεγάλη απόσταση. Το σπήλαιο αυτό αναφέρεται από τον Παυσανία και περιγράφει τον μύθο του σταυλισμού των κοπαδιών του βασιλιά της Πύλου, Νέστορα και πριν από αυτόν αναφέρει τον Νηλέα που σύμφωνα με τη παράδοση αναφέρεται ότι είχε φέρει τα κοπάδια του από τη Θεσσαλία.

Κόστος από: 35€

Βαθμός δυσκολίας: 1

Διάρκεια διαδρομής: 4 ώρες με στάσεις

Χιλιομετρική απόσταση: 10 χλμ

Κατάλληλο για:  Νέους, ζευγάρια, οικογένειες, παιδιά άνω των 10 ετών

Η Καρδαμύλη, ένας από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης, είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με μεγάλη ποικιλία τοπίων, που προσελκύει πλήθος επισκεπτών. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει καταπράσινες πλαγιές, υπέροχες παραλίες, περιποιημένα πέτρινα αρχοντικά παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια και το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι του χωριού. Βρίσκεται 35 χλμ. νότια της πόλης της Καλαμάτας και προσανατολισμένη δυτικά προστατεύεται από τον Ταΰγετο που υψώνεται σχεδόν σε ορθή γωνία πίσω της, που την καθιστά απλώς μοναδική. Η πρώτη αναφορά που έχουμε για την Καρδαμύλη γίνεται από τον Όμηρο, ο οποίος την αναφέρει σαν μία από τις επτά πόλεις που πρόσφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να επιστρέψει στη μάχη για την πολιορκία της Τροίας. Το χωριό διατηρεί μέχρι σήμερα το προϊστορικό του όνομα και έχει πλούσια ιστορία η οποία αποδεικνύεται περίτρανα από την παρουσία του ιστορικού οικισμού της Παλαιάς Καρδαμύλης.

Ξεκινώντας από την παλιά πόλη της Καρδαμύλης μπαίνουμε σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που μας οδηγεί στον τάφο των Διόσκουρων. Το μονοπάτι ανηφορίζει δίνοντας την δυνατότητα να έχουμε πανοραμική θέα του Ταϋγέτου και πίσω μας θέα από τον μεσσηνιακό κόλπο. Έπειτα από μία ώρα περίπου μέσα από καταπράσινη διαδρομή φτάνουμε στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Η εκκλησία της Αγ. Σοφίας δεσπόζει στην άκρη του ομώνυμου οικισμού (άλλοτε Γούρνιτσας), πάνω από την Καρδαμύλη και είναι κτισμένη στο χώρο αρχαίου λατομείου. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του δικιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα στη Μάνη, έργο ενός έμπειρου οικοδομικού συνεργείου, που ήξερε να λαξεύει με μεγάλη δεξιοτεχνία τον τοπικό πωρόλιθο. Ο ναός είναι εσωτερικά κατάγραφος με τοιχογραφίες χρονολογούμενες με επιγραφή το έτος 1700, έργο του ζωγράφου Μακρομάλλη από το Νησί, τη σημερινή Μεσσήνη. Συνεχίζοντας στο μονοπάτι περνάμε μέσα από ένα κατάφυτο τούνελ από δρυς και συναντάμε μια πηγή η οποία είναι περίτεχνα κατασκευασμένη και λαυξευμένη από πέτρα. Η διαδρομή μας οδηγεί στο χωριό Πετροβούνι που βρίσκεται σε υψόμετρο 181 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Όλα τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα με απεριόριστη θέα στο μεσσηνιακό κόλπο. Νότια του χωριού διασώζεται πέτρινο αρχαίο καλντερίμι που ένωνε τα παλιά χρόνια το χωριό με την Καρδαμύλη, το οποίο κατηφορίζοντας θα ακολουθήσουμε για να καταλήξουμε στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε.

Κόστος από: 35€

Βαθμός δυσκολίας: 2

Διάρκεια διαδρομής: 5 ώρες με στάσεις

Χιλιομετρική απόσταση: 5 χλμ

Κατάλληλο για:  Νέους, ζευγάρια, οικογένειες, παιδιά άνω των 10 ετών

Πρόκειται για μια πεζοπορία σε ένα καλοδιατηρημένο πλακόστρωτο μονοπάτι που συνδυάζει απαράμιλλη αρχιτεκτονική κατασκευής του μονοπατιού και η φύση άγρια και απότομη έρχεται να προσφέρει μια πεζοπορική διαδρομή μοναδική για τον περιπατητή. Ξεκινώντας από το χωριό Σωτηριάνικα, σε απόσταση περίπου 20 λεπτών νότια της Καλαμάτας στη διαδρομή για Μάνη, μπαίνουμε αρχικά σε έναν χωματόδρομο με ήπια κλίση που μας οδηγεί στην αρχή του πλακόστρωτου μονοπατιού. Όσο ανεβαίνουμε η θέα στο χωριό μπροστά μας και τα βουνά γύρω μας συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο. Έπειτα από μερικά μέτρα το καλντερίμι αλλάζει πορεία και μπαίνει μέσα στο βουνό ακολουθώντας αρχικά μια ευθεία επίπεδη διαδρομή. Αν μέχρι τώρα το καλντερίμι μας έχει εντυπωσιάσει με το χτίσιμό του και τον τρόπο που ανεβαίνει στο βουνό αυτό που ακολουθεί στη συνέχεια προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη και θαυμασμό, ιδιαίτερα σε αυτόν που περπατά εδώ για πρώτη φορά. Με μεγάλες ευθείες που εναλλάσσονται με στροφές 180 μοίρες σκαρφαλώνει και καταλαμβάνει ολόκληρη την πλαγιά του βουνού με τα τοιχία αντιστήριξης να έχουν ύψος αρκετών μέτρων. Το τμήμα αυτό δικαιολογεί απόλυτα τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Μπίλιοβου ως μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού. Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται και στο σημείο αυτό το καλντερίμι διασταυρώνεται με ρέμα. Ακολουθεί στη συνέχεια πορεία παράλληλη στο ρέμα και με πιο ομαλή κλίση. Απέναντι μας βλέπουμε ένα μοναδικό πανόραμα κάποιων από των πιο όμορφων και κρυμμένων κορυφών του Ταϋγέτου με το Χαλασμένο και το Κοκκινοβούνι να ξεχωρίζουν. Έντονη είναι η σκέψη του πεζοπόρου καθώς προχωράει στη διαδρομή για το πώς κατασκευάστηκε από το ανθρώπινο χέρι όλο αυτό το μεγαλειώδες και «ατέλειωτο» σε μήκος καλντερίμι συνολικού μήκους 3,5 χλμ. Ένα θαύμα στη σημερινή εποχή της τεχνολογίας που όλα τα τεχνικά μέτρα οδοποιίας γίνονται με τεχνικά μέσα. Τέλος, αφού περάσαμε αρκετά ανηφορική πορεία με υψομετρική διαφορά 660 μ., συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε και τερματίζουμε στις πηγές των Αλτομυρών, σημείο με εντυπωσιακή βλάστηση από πανύψηλα πλατάνια και διαμορφωμένο χώρο πλατείας που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

Κόστος από: 40€

Βαθμός δυσκολίας: 1

Διάρκεια: 4 ώρες μαζί με στάσεις

Χιλιομετρική απόσταση: 8 χλμ

Κατάλληλο για: Νέους, ζευγάρια, οικογένειες και παιδιά άνω των 10 ετών

Πρόκειται για ένα φαράγγι με πλούσια βλάστηση που βρίσκεται στους πρόποδες του Βόρειου Ταϋγέτου ανάμεσα στα χωριά Γεωργίτσι και Καστόρειο. Μια εύκολη αλλά γεμάτη διαδρομή, κατάλληλη για όλους.
Με αφετηρία το Γεωργίτσι σε υψόμετρο 970 μ. και με θέα τη κοιλάδα του Ευρώτα θα πορευτούμε σε αγροτικό δρόμο και μετά από λίγο θα κατηφορίσουμε προς την είσοδο του φαραγγιού. Εκεί θα συναντήσουμε ερείπια από παλιούς νερόμυλους, θα κατέβουμε ξύλινες σκάλες από κορμούς πλατάνων που οδηγούν στη κοίτη του ρέματος, θα περπατήσουμε παράλληλα με το φαράγγι θαυμάζοντας τη χαράδρα. Τέλος θα καταλήξουμε στην πηγή με πόσιμο νερό κάτω από την τοξωτή γέφυρα του Καστορείου και τον ποταμό Κάστορα.

Κόστος από: 40€

Βαθμός δυσκολίας: 2

Διάρκεια διαδρομής: 5 μαζί με στάσεις

Χιλιομετρική απόσταση: 10 χλμ

Κατάλληλο για:  πεζοπόρους με καλή φυσική κατάσταση

Πρόκειται για ένα μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά του Ταϋγέτου με την Καλαμάτα. Η διαδρομή ξεκινά από την Ιερά Μονή Παναγιάς Βελανιδιάς, που απέχει 5 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και βρίσκεται στο δρόμο για το χωριό της Νέδουσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ιστορική Μονή της Βελανιδιάς ξεκίνησε ο Παπαφλέσσας για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Η Μονή από το 1966 είναι μόνο γυναικών. Στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986 η Μονή καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά με θύματα δύο μοναχές και μετέπειτα ανακαινίσθηκε πλήρως.

Το μονοπάτι πριν αρκετά χρόνια αποτελούσε το βασικό δρόμο επικοινωνίας των χωριών της Νέδουσας, των Πηγών, της Αλαγονίας και της Αρτεμισίας. Ακολουθεί την πορεία του φαραγγιού του Νέδοντα (ο Νέδοντας είναι το ποτάμι που διασχίζει την Καλαμάτα), αρκετές δεκάδες μέτρα πάνω από την κοίτη του. Η πεζοπορία γίνεται σε καλντερίμι το οποίο όμως, λόγω της εγκατάλειψης, παρουσιάζει φθορές σε πολλά σημεία, και σε αρκετά έχει μετατραπεί πλέον σε χωμάτινο μονοπάτι. Απολαμβάνουμε την εντυπωσιακή θέα της πόλης της Καλαμάτας από ψηλά, του φαραγγιού του Νέδοντα και των κορυφών του Ταϋγέτου. Προς το τέλος της διαδρομής και λίγο πριν το χωριό Νέδουσα, στη περιοχή Λαγού Χάνι, συναντάμε το εξάτοξο γεφύρι του Αγίου Πολυκάρπου που χτίστηκε το 1901. Στο γεφύρι αυτό ξεκουράζονταν οι ταξιδιώτες που έρχονταν από το μονοπάτι της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς και αποτελούσε το συνδετικό κρίκο των γύρω χωριών με τη Καλαμάτα.

Κόστος από: 30€