ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

adventures in nature with Messinian Travellers

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη «μανιτάρι» είναι ένα στρογγυλό καπελάκι, καθισμένο πάνω σε ένα ποδαράκι, που βγαίνει από τη γη και μοιάζει με ομπρελίτσα. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν κι άλλα, μερικές φορές με παράξενα σχήματα, που άλλοτε βγαίνουν χωρίς πόδι σε κορμούς και κλαδιά, άλλοτε κείτονται σαν άσπρες μπαλίτσες πάνω στο χώμα και άλλοτε πάλι το κεφαλάκι τους είναι σαν κυψέλη ή ακόμα μοιάζουν με όμορφα κίτρινα λουλουδάκια. Τα μανιτάρια δεν είναι φυτά ούτε ζώα είναι μύκητες.


Το μυκήλιο αποτελεί το βασικό οργανισμό του μύκητα και είναι κατά μία έννοια «αόρατο» επειδή είναι κρυμμένο μέσα στο υπόστρωμα (χώμα, ξύλο, άλλα φυτικά ή ζωικά υπολείμματα). Στην μυκηλιακή του κατάσταση ένας μύκητας είναι σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστεί.


Έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς διάφορες λέξεις για να περιγράψουν τα ορατά μέρη των μυκήτων, δηλαδή τα αναπαραγωγικά τους όργανα, αυτά που εμείς πιο απλά λέμε μανιτάρια.


Επειδή τα μανιτάρια χρειάζονται ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα για να αναπτυχθούν πρέπει οι συνθήκες αυτές να είναι κατάλληλες. Γι’ αυτό το λόγο η συλλογή μανιταριών και οι μανιταροεξορμήσεις που οργανώνουμε γίνονται συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη λέξη «μανιτάρι» είναι ένα στρογγυλό καπελάκι, καθισμένο πάνω σε ένα ποδαράκι, που βγαίνει από τη γη και μοιάζει με ομπρελίτσα.